Inspekcije obavile 18 tisuća kontrola, otkriveno što su pronašle

Autor Ivan Golubic
2 min čitanja

Sadržaj

S ciljem informiranja javnosti i pružanja smjernica za veću sigurnost i kvalitetu hrane, u Zagrebu je u subotu održana konferencija "Sigurnost hrane". Potaknuta nedavnim slučajevima otkrivanja salmonele u prehrambenim proizvodima na domaćem tržištu, konferencija je organizirana od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Konferencija je pokrila sva važna područja vezana uz sigurnost hrane.

Glavni naglasci konferencije

Perite ruke!

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", istaknuo je da sustav nije savršen i uvijek ima prostora za napredak, ali je uvjeren da će zaključci s konferencije pridonijeti većoj sigurnosti hrane. Jedna od ključnih tema bila je sanitarni nadzor proizvodnje hrane, s posebnim naglaskom na hranu animalnog podrijetla i kontrolu na globalnoj razini. Također, predstavljeni su primjeri dobre prakse, poput Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnost hrane jugoistočne Europe.

Savjeti za zaštitu od salmonele

Savjeti za zaštitu od salmonele uključuju pranje ruku prije i nakon rukovanja sirovim mesom, morskom hranom i jajima te prije jela. Također, važno je provjeriti rok trajanja hrane i pridržavati se uputa o čuvanju lako pokvarljive hrane koja se treba pospremiti u hladnjak što je prije moguće.

Sudionici konferencije

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva, Hrvatske agencije za hranu, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske gospodarske komore, Agronomskog fakulteta, Instituta Ruđer Bošković, Hrvatskog epidemiološkog društva, Agrokora, Podravke te Nastavnog zavoda.

Salmonela i kako je spriječiti

Uzročnici salmoneloza, uključujući i salmonelu, vrlo su rasprostranjeni u prirodi. Radi se o bakterijama koje su paraziti crijeva različitih životinja. Iako su salmonele primarno paraziti crijeva životinja i čovjeka, mogu iz crijeva prijeći u krvnu struju i rasprostraniti se po cijelom organizmu. Za ljude su opasne salmonele koje se prenose namirnicama životinjskog porijekla, poput jaja, mesa i mliječnih proizvoda.

Prevencija salmonele

Sprječavanje i prevencija salmoneloza izuzetno su teški. Čak i u industrijski razvijenim zemljama, koje su riješile problem salmoneloza prenesenih s čovjeka, raste broj oboljenja uzrokovanih životinjskim salmonelama. Najčešći oblik salmoneloze je akutni gastroenteritis, upala sluznice gastrointestinalnog trakta. Simptomi se obično javljaju 12 do 48 sati nakon jela i uključuju zimicu, treskavicu, vrtoglavicu, bol u trbuhu i temperaturu do 40 °C. Javljaju se i mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i proljev, nakon čega slijedi klonulost, žeđ i pospanost, a kod težih oblika bolesti bol u nogama i suhoća sluznica.

Pri sumnji na salmonelozu treba potražiti savjet liječnika jer kod težih slučajeva može doći do ozbiljnih komplikacija.

Kontrole i inspekcije

"Nema mjesta panici, inspekcije redovito obavljaju svoje aktivnosti i sankcioniraju prekršitelje kod kojih se zateknu nesukladni nalazi", rekla je Branka Capek iz Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede. Prošle godine inspekcije su obavile 18 tisuća kontrola, a istim tempom nastavljeno je i u 2016. U provedenim kontrolama pronađeno je dva posto neispravne hrane.

Zaključak

Konferencija "Sigurnost hrane" pružila je važne smjernice i savjete za zaštitu javnosti od salmonele. Kroz edukaciju i primjenu strogih kontrola, cilj je osigurati veću sigurnost hrane i zaštititi zdravlje građana. Uvijek je važno pridržavati se higijenskih mjera i pažljivo rukovati hranom kako bi se smanjio rizik od zaraze salmonelom.

Označeno u:

Sigurnost hrane

Posljednja izmjena: srpanj 27, 2024

O autoru

Ivan Golubic Zagreb

Digitaliziram hranu i potičem poduzetništvo na Balkanu.

Pogledaj sve objave