Sadržaj
Britanski mediji jutros su izvijestili o hitnom potezu britanske delegacije koja je odlučila dovesti svog chefa na Olimpijske igre u Pariz. Razlog za ovu neočekivanu odluku je loša kvaliteta hrane i male porcije koje se trenutno nude sportašima u menzi Olimpijskog sela. Sodexo, firma zadužena za organizaciju prehrane na Olimpijskim igrama, izjavila je da je "shvatila povratne informacije vrlo ozbiljno" i da aktivno radi na povećanju količina obroka.
Sodexo se Bori s Izazovima
Tijekom Olimpijskih igara u Parizu, svakodnevno će se u Olimpijskom selu pripremati čak 45 tisuća obroka za sportaše. Ovaj impresivni zadatak povjeren je timu od 200 kuhara, uključujući i renomiranog chefa Alexandrea Mazziju, nositelja tri Michelinove zvjezdice iz Marseillesa. Mazzia je, zajedno sa Sodexom, osmislio meni za 15 tisuća sportaša. U sklopu priprema, intervjuirano je 200 sportaša, naručeno je 550 različitih namirnica uključujući tri milijuna banana, te je organizirana menza duga više od 200 metara kako bi se smanjila potreba za hodanjem sportaša do obroka. Otvoreni su i tematski restorani kako bi se sportašima ponudila raznovrsnost.
Prilagodba Prehrane po Zemljama
Međunarodni olimpijski odbor zabranio je privatne chefove, iako su Australci uspjeli dovesti svoga baristu. Sve delegacije dobile su pravo uvesti specifične prehrambene proizvode iz svojih zemalja, što su mnogi maksimalno iskoristili. Pogledajmo kako su se neke zemlje pripremile za prehranu svojih sportaša:
Sjedinjene Države
Američka delegacija je u Pariz donijela veliki izbor zdravih grickalica, uključujući bezglutenske slane perece, kokice, energetske pločice, beef jerky i proteinske shakeove. Osim toga, donijeli su i velike količine maslaca od kikirikija.
Irska
Irska je stavila poseban naglasak na doručak. Sharon Madigan, glavna nutricionistica irske delegacije, izjavila je da su donijeli tone vrhunske zobi. Iako zobene kaše ima i u Parizu, Irci preferiraju domaću verziju.
Kenija
Kenijska delegacija pobrinula se za opskrbu ugalijem, gustim kašama od kukuruznog brašna, i Kericho zlatnim čajem. Nutricionistica Purity Kamande naglasila je važnost održavanja prehrambenih navika kako bi se izbjegle tegobe zbog prilagodbe na nove namirnice.
Australija
Australci su doveli svog baristu i otvorili kantinu s hranom koju njihovi sportaši svakodnevno jedu kod kuće, uključujući Weet-Bix, Vegemite, Milo, mesne pite i salsu za Taco Tuesdays.
Jamajka
Jamajkanski brend Grace Food otvorio je ispostavu u Olimpijskom selu kako bi osigurao da sportaši imaju pristup svim proizvodima koje koriste na Jamajci, od sušene govedine do napitaka od aloe vere.
Japan
Japanska firma Ajinomoto razvila je posebnu juhu za japanske sportaše. Recepturu je osmislio chef Ryuji Teshima, a uz juhu, sportaši će imati na raspolaganju okruglice od riže, dashi, gyoza, noodles i ramen.
Kina
Unatoč zabrani privatnih chefova, kineska delegacija uspjela je dovesti tim svojih kuhara. Njihov meni uključuje jednostavna jela poput sečuanske piletine i razne grickalice s rižom.
Zaključak
Problem s hranom u Olimpijskom selu ukazao je na važnost prilagodbe prehrane specifičnim potrebama sportaša iz različitih zemalja. Sodexo i ostale uključe strane aktivno rade na poboljšanju kvalitete i količine obroka kako bi sportaši imali sve potrebno za postizanje vrhunskih rezultata. Ostaje za vidjeti hoće li ove mjere biti dovoljne da zadovolje visoke prehrambene standarde i zahtjeve sportaša tijekom trajanja Olimpijskih igara u Parizu.